Cultuur, Diversiteit en Communicatie

BA-cursus, blok 1 2014-2015, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Lust, liefde of aandacht?

plaatje

Lust, liefde of aandacht?
Een vergelijking tussen het beeld van vreemdgaan in de media tussen Nederland en België.


Vreemdgaan is een onderwerp waar vaak over wordt gesproken in de media. Niemand laat zich er graag over uit maar hoe je het went of keert het gebeurt vaak. Volgens een onderzoek van Durex gaan er in Nederland 33% van de mensen vreemd, of is wel eens vreemd gegaan. In België ligt dit aantal ietsjes lager met 28%. Het leek ons daarom interessant om te kijken hoe media bericht over vreemdgaan en dan specifiek de verschillen in berichtgeving tussen Nederland en België.

In ons onderzoek hebben we twintig mediateksten vergaard vanuit verschillende bronnen. Dit waren krantberichten en online teksten. In deze mediateksten hebben we gezocht naar redenen die de schrijvers gaven waarom mensen vreemdgaan. We hadden verwacht dat er tamelijk grote verschillen te vinden waren tussen Nederland in België als het aankwam berichtgeving over vreemdgaan. Uit ons onderzoek is helaas gebleken dat de verschillen die we vonden niet echt significant waren. De enige opmerkelijke verschillen die er waren konden niet gekoppeld worden aan de theorie over cultuurverschillen.

Het was wel bijzonder om hier onderzoek in te doen, het is een onderwerp waar erg weinig wetenschappelijk onderzoek in is gedaan. Om een beter beeld te krijgen wat wij nou precies hebben gedaan, nodigen wij jullie uit om het onderzoek te lezen! Veel leesplezier.

 

Reageer: