Cultuur, Diversiteit en Communicatie

BA-cursus, blok 1 2014-2015, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Klaar? Bakken maar!

gbbxxxxx

Parijse soezen, gevuld brood en nog veel meer lekkernijen; het is een gat in de markt. Kookprogramma’s waarin gestreden wordt om de winst en waar de mooiste creaties gebakken worden. Maar verschillen de programma’s ook per land? In ons corpusonderzoek kijken we naar de programma’s ‘Heel Holland Bakt’ en ‘The Great British Bake Off’. Waar we specifiek op hebben gelet is in hoeverre de programma’s verschillen bij het geven van een opdracht aan de deelnemers.

Ons onderzoek is een voorbeeld van een contrastieve analyse; we kijken immers naar de verschillen tussen culturen. Daarnaast analyseren we twee programma’s met hetzelfde format.

Door het maken van een schematisch overzicht van alle taalhandelingen die zijn gegeven in ongeveer twee seizoenen, konden we een goede vergelijking maken tussen de Britse en de Nederlandse cultuur. Zo bleek er uit het onderzoek dat de opdrachten bij de Nederlandse versie veel directer gegeven worden. Er kan hierbij bijvoorbeeld gedacht worden aan het gebruik van de gebiedende wijs. Bij de Britse versie worden de opdrachten veel indirecter gegeven, wat overeen komt met eerder onderzoek, gedaan door Juliane House.

 

Reageer: