Cultuur, Diversiteit en Communicatie

BA-cursus, blok 1 2014-2015, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Heineken onderzoek

 

Heineken_2

Als student ben je in hoge mate geïnteresseerd in het uitgaansleven en alles daaromheen, zoals alcohol. En wanneer je woonachtig bent in respectievelijk Hazerswoude Rijndijk en Alphen aan den rijn spreekt vooral de wereldwijd bekende onderneming Heineken je aan. Wanneer je je dan toelegt op de cursus Interculturele Communicatie is een combinatie van beiden snel geboren voor een onderzoek.

Hoe voert Heineken reclame in Nederland en hoe voert Heineken reclame in de Verenigde Staten? Wordt de nationale cultuur betrokken in het maken van een marketingplan? De vraag is dus of de verschillen in cultuur een rol spelen in het aanbieden van producten. Deze producten worden aangeboden via tv-spotjes, billboards, kroegen, maar zeker ook via de webpagina van Heineken. In dit onderzoek is gekeken of er verschil is tussen de webpagina van Heineken Nederland en Heineken Verenigde Staten. De net nieuwe, maar inmiddels razendpopulaire, Star Bottle, de ‘Open Your City’ campaign, hoe je het perfecte biertje serveert, maar zeker ook de landingspagina zijn onderzocht.

Het is interessant om vervolgens te bemerken dat elke webpagina voor elk land anders is. In de Verenigde Staten zijn ze direct en in Nederland tonen ze geen number-one mentality. In de Verenigde Staten is er sprake van masculiniteit, in Nederland is er sprake van luchtige kennisgeving van producten. Allemaal verschillen die kunnen voortvloeien uit cultuur, en te zien zijn op de verschillende webpagina’s van multinational Heineken.

Reageer: