Cultuur, Diversiteit en Communicatie

BA-cursus, blok 1 2014-2015, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Aladdin en het gecreëerde Oriënt

 

Aladdin cover

Iedereen heeft in zijn leven wel een Disney film gezien. Vooral voor kinderen zijn de sprookjes over prinsessen, dwergen, leeuwen en zeemeerminnen magisch. Niet alleen kinderen, mensen van alle leeftijden worden meegenomen in de avonturen van de sprookjesfiguren. Ze laten stuk voor stuk een indruk achter die bij je blijft.

Het kijken van Disney films bijna iets geworden wat in onze cultuur zit, en niet alleen in onze cultuur, in landen van over de hele wereld worden de films bekeken. Doordat er zoveel mensen kijken naar de films, is het belangrijk om te weten hoeveel macht de verhalen van Walt Disney hebben op de ideeën van mensen. De verhalen kunnen je immers een beeld laten vormen over de wereld. Denk hierbij vooral aan politieke uitgangspunten en vooroordelen van de dominante westerse wereld, ‘The Walt Disney Company’ is immers een westers, Amerikaans, bedrijf.

Dit fenomeen wordt in het onderzocht bij de Disney films ‘Aladdin’ en de vervolgfilm ‘Aladdin: De wraak van Jafar’. In dit onderzoek speelt het begrip oriëntalisme een grote rol, hierbij wordt er gekeken hoe de Oriënt, het Oosten, wordt afgebeeld door het Westen. Onderzocht zijn de dominante westerse opvattingen en stereotypen over de Oriënt en de Arabische wereld in de twee films, waarbij de vraagstelling als volgt luidt: ‘Hoe wordt het Oriënt neergezet in de Disney films ‘Aladdin’ en ‘Aladdin: De wraak van Jafar’? De kijk van Edward W. Said over het oriëntalisme en de beschreven discours van Foucault leveren een grote bijdrage bij het onderzoeken van het vraagstuk.

Na het bestuderen van de films en de beelden te koppelen aan de literatuur, kwam in de analyse naar voren dat in de films onbewust of bewust vele oriëntalistische aspecten verwerkt zijn. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van stereotypen in de verhalen. Er worden vooroordelen van de westerse wereld over de Arabische wereld beschreven, maar hierbij blijft de vraag wat de intentie was waarmee het is bedacht. Wel kan er vastgesteld worden dat de films dagelijks voor veel kijkplezier over de hele wereld zorgen.

Reageer: